Fatüzelés lehet megújuló energiával is

Új építésű házaknál az egyik legfontosabb kérdés, hogy milyen fűtési rendszert tervezzünk. De felújításnál is központi kérdés a fűtőberendezés cseréje. Ezekben az esetekben a legfontosabb szempont természetesen a megfizethetőség és a megfelelő teljesítmény, de a biztonságosság, kényelem és azért a környezetvédelem is nagy szerepet játszik. A cikkben áttekintjük, hogy:

 

 • melyek azok az érvek, amelyek a fatüzelés mellett és ellen szólnak

 • megismerkedünk a legfontosabb elérhető fatüzelésű berendezésekkel

 • majd pár szót szólunk arról is, hogy mik azok a további körülmények, amelyek valóban gazdaságossá teszik a fatüzelést. 

Fatüzelés: érdemes foglalkozni vele? 

 A jelenleg ismert fűtési alternatívák közül a fatüzelés tekinthető a leggazdaságosabb megoldásnak, ezzel lekörözve az elektromos készülékeket, a gázfűtést és a hőszivattyús rendszereket is. Felmerül azonban a kérdés, hogy a fatüzelés lehet-e kényelmes vagy környezetbarát? 

A fatüzelés esetén elengedhetetlen megjegyezni, hogy független rendszerként, más fűtési megoldásokhoz viszonyítva, mindig rendelkezésünkre áll. Míg a gázszolgáltatás akadozhat vagy az áramot elvehetik, addig a fatüzelés mindig használatra kész, ehhez nem kell más, csak tüzifa. 

Összegyűjtöttük, melyek azok a legfontosabb érvek és ellenérvek, amelyek a fatüzelés mellett szólnak: 

Fatüzelés előnyei

 • A fűtőberendezés telepítési költsége alacsonyabb a megújuló energiaforrású fűtési rendszerekhez viszonyítva.
 • A tüzelőanyag ára kedvezőbb más fűtőrendszerek fenntartásához viszonyítva;
 • Környezetkímélőbb a nem megújuló energiaforrású fűtési rendszereknél;
 • Független fűtési rendszer, nincs szolgáltató;

Fatüzelés hátrányai

 • Tüzelőanyag beszerzése körülményes lehet, még mindig előfordulnak tűzifa átverések
 • Tüzifával járó sok munka: szárítás, tárolás, plusz rengeteg fizikai munka, amennyiben magunk vágjuk fel a fát és nem feldarabolva szerezzük be;
 • Nem megfelelő minőségű tűzifa esetén alacsony a hatásfok;
 • Kéményt szükséges telepíteni;
 • Folyamatosan gondoskodni kell a tűz megrakásáról (bár erre a modern fűtőberendezések esetén már létezik kényelmes megoldás) 

A fatüzelés lehetőségei: a leggyakoribb fa fűtési rendszerek

Amennyiben a fatüzelés mellett döntünk, több lehetőség is rendelkezésünkre áll a beépíthető fűtési rendszerek közül. A legnépszerűbb fűtési módok közé tartozik a vegyestüzelésű kazán, amely központi fűtésként funkcionál és fűti a teljes lakást. Bár kevésbé esztétikus, hatásfoka jóval magasabb a cserépkályhánál vagy falazott kályhánál.

És persze ott van mindenki kedvence, a kandalló, amely a kellemes látványon és meghittségen túl gondoskodik a lakás fűtéséről is

Kazánok

A kazánok jellemzően külön, az arra kijelölt helyiségben – kazánházban – vannak elhelyezve. Ilyenkor ez a berendezés termeli a hőt az egész épület fűtésére. 

A fatüzelésű kazánok között elkülöníthetünk három típust:

Vegyestüzelésű kazán

Talán a legelterjedtebb fatüzelésű kazán, ami elsősorban kedvező árának és annak köszönhető, hogy széleskörű a felhasználhatósága és kedvező az ára. Érdemes  puffertartállyal (erről a későbbiekben írunk) kiegészítve beépíteni, ilyenkor ugyanis még takarékosabban lehet vele fűteni és padlófűtéssel is kombinálható. 

Hátránya azonban, hogy még puffertartállyal kombinálva is napi legalább kétszer kell megrakni a tüzet, és a többi fatüzeléses berendezésnél gyengébb a hatásfoka.

Fontos azonban megemlíteni, hogy a vegyes tüzelés nem egyenlő a hulladékégetéssel, hanem kizárólag  tüzelésre alkalmas anyagokra (tűzifa, brikett, fa- és kerti hulladék) vonatkozik. 

Faelgázosító kazán

A két égéstérnek köszönhetően a faelgázosító kazán a vegyestüzelésűnél hatékonyabb. Ez annak köszönhető, hogy az égés során keletkező gázok (hidrogén, széndioxid, szénmonoxid, szénhidrogén) nem távoznak a kéményen át a füsttel, hanem a második égéstérben oxigénnel vegyülve szintén elégnek, így további hőenergia termelés történik. Következtetésképp elmondható, hogy a faelgázosító kazán környezetkímélőbb bármely más típushoz viszonyítva, hamu pedig szinte egyáltalán nem keletkezik. 

A faelgázosító kazán hátránya, hogy ára viszonylag magas (bár ez az évek alatt megtérülhet), és sokkal érzékenyebb a tűzifa minőségére. 

Pelletkazán vagy pellett égőfej

A pellet a fa aprítása során keletkező törmelékből készült tüzelő. Fűtőértéke rendkívül magas, száraz és jó minőségű tüzelőanyag. A pelletkazán adagolása lehet teljesen automata vagy félautomata, amely a gázfűtési rendszerhez hasonlóan nem igényel törődést, így használata kényelmes. Sokan úgy vélik ez a jövő, mert bár a készülék  beszerzési- és telepítési költsége jóval magasabb a hagyományos fatüzelésű rendszereknél, a kényelem miatt sok fogyasztó dönt mellette.

Azt azonban fontos tudni, hogy a pelletkazánt kizárólag pellettel lehet használni. 

Fatüzelés előnyei

Kandallók

A kandallók a kazánokkal szemben a házban vannak elhelyezve, jellemzően központi helyet kapva. Ennek az oka, hogy a kandalló komfortos hangulatot teremt és akár otthonunk ékköve is lehet. Gyakori jelenség az is, hogy nem fűtési funkciójuk miatt, csupán az esztétikai szerepük miatt választják őket az otthon dekorációs elemének. 

Korábban a nyitott terű kandallók voltak elterjedtek, azonban az ezek által termelt hőenergia 90%-a a kéményen át távozott. Ezen javított a tűztéri ajtók megjelenése, melynek következtében a fűtési teljesítmény elérte akár a 60%-ot is. Manapság a korszerű kandallók a megfelelően felszerelt betétekkel és szigetelésekkel meghaladják a 80%-os hatékonyságot.

Ma már többféle kandalló elérhető:

 • Hagyományos beépített kandalló: ilyenkor egy fűtőbetét kerül beépítésre, amelyet általában gipszkartonnal fednek, majd burkolnak
 • Különálló kandalló: egyszerűbb, olcsóbb megoldás, de kevésbé esztétikus, mint a beépített változat
 • Vízteres kandalló: létezik mind különálló, mind beépíthető változatban. Lényege, hogy kapcsolatban áll a fűtési rendszer többi részével, tehát a keletkezett hőenergia “besegít” a ház teljes fűtésébe

Cserépkályha 

A cserépkályha vagy falazott kályha sokak számára ismerős lehet, azonban azt már kevesen tudják, hogy ebből is létezik öko-tűzteres, modern megoldás. Fűtőteljesítménye a kandallónál lényegesen magasabb, ugyanis a kályha belsejében hosszú füstjárat található, amely egyrészt érintkezik a kályha külső falával, másrészt a belső járatfalakat is felmelegíti. Ha ez megtörténik, a kályha nagy tömege miatt még sokáig képes meleget sugározni, hatásfoka pedig igen magas, akár 80% feletti. 

Hátránya azonban, hogy felfűtése lassú,, a begyújtást követően kb. 2 órával később kezd meleget sugározni. További negatívum, hogy a  cserépkályha hősugárzása nem szabályozható.

Az igényesen megépített cserépkályha formája és megjelenése miatt a lakás fő dekorációs eleme lehet. Hosszútávon időtállónak bizonyul, akár évtizedekig is képes betölteni funkcióját. Használata során ugyanakkor fontos rendszeresen ellenőrizni és tisztítani a kéményt.

A fatüzelés hatásfokának javítása puffertartállyal

Ahogy már az előzőkből kiderül, fontos, hogy a fatüzelőrendszer korszerű berendezés legyen, ugyanis a korszerűtlen vagy meghibásodott készülék lényegesen alacsonyabb hatásfokon képes működni. 

Ezen kívül óriási pluszt adhat egy puffertartály beszerelése. A puffertartály egy viszonylag nagy méretű víztároló, amely a fűtéssel felmelegített víz tárolására alkalmas. A fatüzelésre jellemző, hogy egyszerre nagy mennyiségű hőenergia keletkezik – amelynek egy részére nincs  is szükség, így aztán az szó szerint a füstbe megy. A puffertartály – a benne tárolható víznek köszönhetően – lehetővé teszi, hogy a felesleges hőenergia melegvíz formájában tárolható és később szükség szerint felhasználható legyen. További előnyei:

 • besegíthet a használati melegvíz ellátásba, 
 • napkollektorhoz is köthető
 • kiköszöböli a fatüzelési rendszereknél jelentkező  túl nagy előremenő hőmérséklet problémáját, így padlófűtés is kialakítható a segítségével

Éppen ezért mindenképpen azt javasoljuk, hogy új fatüzeléses fűtési rendszer kialakításánál megfelelően méretezett pufeertartályt is tervezzünk. 

Mire kell még figyelni ahhoz, hogy a fatüzelés gazdaságos legyen? 

Kritikus pont még a fatüzelésnél, hogy az alkalmazott tüzelőanyag valóban jó minőségű legyen. Sajnos már a vásárlás is tartogathat meglepetéseket vagy kellemetlenségeket, amelyekre érdemes felkészülni. A tűzifa vásárlási tippekről itt olvashat bővebben. 

A jó minőségű tűzifa ismérvei:

 1. A keményfa, mint a bükk, tölgy, akác, gyertyán, kőris, hosszabb ideig égnek, fűtőértékük magas és egyenletes égés jellemzi őket. Érdemes tehát keményfa fajtát választani! A puhafa, mint például a fenyő, kiváló tűzgyújtáshoz, mivel könnyen lángra kap, azonban hamar elég, hirtelen hőt termelve, amely káros hatással lehet a kandallóra vagy kályhára. 
 2. A fa esetén a legfontosabb, hogy száraz legyen. A fának fajtájától függően fél évet vagy akár egy évet is állnia kell szellős, száraz helyen, ahhoz, hogy nedvességtartalmának csökkentésével elérje a fűtőértéke maximumát. Az ideális nedvességtartalom 15-20% között van –  ezzel szemben a frissen kivágott fa nedvességtartalma az 50-60%-ot is elérjheti. 

Ha jó minőségű tüzelőanyagot választunk és mindezt korszerű rendszerrel (magas hatékonyságú fűtőberendezés + puffertartály) kombináljuk és a ház szigetelése is megfelelő, akkor elegendő lehet naponti mindössze 1, maximum két alkalommal megrakni a kazánt. 

Fatüzelés hátrányai

Környezetbarát fatüzelés

A füst látványa keltheti azt az érzést, hogy káros anyagok jutnak a levegőbe, ugyanakkor a modern berendezéssel történő fatüzelés az egyik legkörnyezetkímélőbb megoldás a fűtésre. Az ezzel járó fakitermelés elvben rossz hatással van a környezetre, de felelős erdőgazdálkodásban új csemeték ültetésével ez a hiány visszaállítható. Összességében pedig elmondhatjuk, hogy a fatüzelés, a fakitermelés és a faanyag elszállítása nem jelent olyan szintű káros hatást, mint a gázzal működő természetkárosító fűtési rendszerek. 

Összegzés

A modern fatüzelésű berendezések változatossága lehetőséget teremt kiválasztani azt a típust, amely az otthonunk számára ideális, teljesítménye az elvárásainknak megfelel. Emellett a tüzelőanyag megfelelő forrásból történő beszerzésével is tudunk időt, pénzt vagy fizikai erőfeszítést spórolni. A modern fatüzelésű rendszerek tehát gazdaságosak, biztonságosak és környezetkímélőek, bármikor felveszik a versenyt és akár le is körözhetik az elektromos vagy gázzal működő fűtési rendszerekkel. 

Miért érdemes a BioNova Hungary Kft. telephelyéről beszerezni a tűzifát?

Vállalkozásunk sok éves tapasztalattal bíró szereplője a hazai tűzifa szektornak. Cégünk minden olyan hivatalos dokumentummal és tanúsítvánnyal rendelkezik, amit a jogszabályok előírnak. Ezeket a vásárlók kérésére bármikor meg is lehet tekinteni. 

Számunkra mindennél fontosabb az ügyfelek elégedettsége és a tisztességes, átlátható tűzifa-kereskedelem. Ebből kifolyólag nálunk csak erdei köbméterre vásárolható az igény szerint 25 vagy 33 centiméteres darabokra hasított, légszáraz tűzifa. 

Kizárólag keményfával foglalkozunk, beszerezhető nálunk:

 • csertölgy,
 • kőris,
 • bükk
 • és gyertyán is.

Annak érdekében, hogy a nálunk kapható tűzifa kiváló és állandó minőségét garantáljuk, telephelyünket a legmodernebb berendezésekkel szereltük fel. A fa feldolgozásának és mozgatásának folyamata mindvégig teljesen automatizált. Ennek köszönhetően a konyhakész tűzifa mindenféle törmeléktől, szennyeződéstől mentes. Ugyancsak a gépesítés a biztosíték arra, hogy nálunk minden raklap tűzifa térfogata pontosan 1 erdei köbméter. 

Az itt vásárolt tűzifát kizárólag hazai, fenntartható erdőgazdálkodást folytató erdészetekből szerezzük be. Ez nemcsak a tüzelő egyenletes minőségét biztosítja, de azt is jelenti, hogy ez a tüzelőanyag megújuló energiaforrásnak minősül. 

Ha kérdése van vagy segítségre lenne szüksége a vásárlással, illetve a szállítással kapcsolatban, forduljon bizalommal munkatársunkhoz:

Szmolka Gábor

+36306111297

info@fakupac.hu

Várjuk mielőbbi szíves megkeresését!