Bár elsőnek egyszerűnek tűnhet, mégis sok szempontot figyelembe kell venni, amikor tűzifát vásárolunk. Nem mindegy kitől, mikor vesszük, sőt az sem, hogy súlyra vagy térfogatra. Ha nem vagyunk tisztában pár alapszabállyal, sajnos könnyen előfordulhat, hogy átvernek.

Hogy segítsünk az eligazodásban, ebben a bejegyzésben összegyűjtöttünk mindent, amit tűzifa vásárláskor tudni érdemes. Bejegyzésünkben a következő témákről lesz szó:
 

Milyen célból veszünk tűzifát?

Milyen tűzifát válasszunk?

Kitől vegyünk tűzifát?

A leggyakoribb trükkök, amivel megpróbálnak átverni

De hogyan tudjuk kiszűrni a csalókat?

Tömegre vagy térfogatra vásároljunk tűzifát?

Mire figyeljünk oda, ha tömegre vásárolunk tűzifát?

Mikor vásároljunk tűzifát?

Tűzifa megfelelő tárolása

Hogyan tároljuk a tűzifát helyesen?


Milyen célból veszünk tűzifát?

Ha csak kandallóban, hangulatkeltés céljából tüzelünk fával, akkor a legegyszerűbb megoldás, ha kandallókész tűzifát veszünk. Bár jellemzően ez drágább, ebben az esetben csak kis mennyiségre lesz szükségünk.

Azonban ha kiegészítő vagy önálló fűtési módként tüzelünk fával, akkor a következő szempontok nagyon fontosak.


Milyen tűzifát válasszunk? 

A tűzifa a mai napig a második legnépszerűbb tűzelőanyag a gáz után Magyarországon. Ennek oka, hogy az ára viszonylag kedvező, a fűtőértéke viszont kiemelkedően magas. Viszont éppen emiatt rengeteg a csaló! Olyannyira, hogy már fogalom a “tűzifaátverés”. 

A tűzifa választásnál 2 fő dologra figyeljünk oda:


Kemény fát válasszunk 

A megfelelő tűzifa víztartalma 20% alatti, de ideális esetben 10-18% között van. Az ilyen fát légszáraz fának nevezzük. A csalók gyakran légszáraz fának adják el a frissen vagy nemrég kivágottat, úgyhogy erre különösen figyeljünk! 

Mi a baj a frissen vágott fával? 

 • Ha túl magas a víztartalom, a víz párolgása elnyeli a termelődő energia jó részét. Ez azt jelenti, hogy minden 10% többletnedvesség 9% fűtőérték-csökkenést okoz!
 • Ráadásul a kicsapódó nedvesség savas, és teljesen tönkreteszi a kéményünket is

Mi inkább előre dolgozunk, és egész évben nagy mennyiségű tűzifát tárolunk telephelyünkön, hogy mindig legyen ideje rendesen kiszáradni.


Kemény fát válasszunk 

A keményfa sűrűsége nagyobb, így a térfogategységre vetített fűtőértékük sokkal jobb, mint a puhább fajtáknak. 

Vannak fafajták, melyek köztudottan nem optimálisak, de vannak olyanok is, melyekről nem dönthető el egyértelműen. Mi a következő fajtákra esküszünk:

 • Cser: magas fűtőértékű tűzifa, jól tartja a parazsat, de időben kell feldolgozni, hogy ki tudjon száradni
 • Bükk: kiváló a fűtőértéke, de a lehető leghamarabb fel kell dolgozni, mert fülled
 • Gyertyán: nagyon jó a fűtőértéke, nagyon jól izzik, kevés hamut termel
 • Kőris: szintén nagyon sok hőt termel, viszont hatalmas előnye, hogy frissen kivágva is felhasználható

Kitől vegyünk tűzifát?

Mint említettük, gyakran előfordul, hogy az eladók megpróbálják átverni a vásárlókat. Ennek rengeteg módja van, mi összegyűjtöttük, mire kell nagyon odafigyelni:


A leggyakoribb trükkök, amivel megpróbálnak átverni: 

 • Azt állítják, hogy száraz tűzifát kapunk, de valójában a fa reggel még az erdőben állt. És egész biztosan nem legális, felelős erdőgazdálkodáshoz tartozó kitermelésből származik.
 • Átvernek a telefonon megrendelt fa mennyiségével
  • direkt változtatnak a kiszállítási időponton, hogy hozzáértő ne legyen otthon: a feleségünk és a gyermekünk egyrészt valószínűleg nem ért a tűzifához, másrészt nem mer majd vitatkozni 3 jól megtermett munkással…
  • Hogy a fa többnek tűnjön, méretes tárgyakat rejtenek el a farakás alá (ezért nem szabad ömlesztett fát venni, de erre még visszatérünk)
  • Sajnos az is előfordul,hogy a lakóépületbe is bejutnak, ahol értéktárgyat, készpénzt tulajdonítanak el, erre a NÉBIH is felhívja a figyelmet!
 • A helyszínen közlik, hogy az ingyenes szállítás mégis pénzbe kerül, vagy a fa drágább, mint amiben megegyeztünk
 • Kártevők vagy korhadás miatti csökkent fűtőértékű fát adnak el nekünk
 • Vegyszeres szennyezettségű rossz minőségű fát kapunk

De hogyan tudjuk kiszűrni a csalókat?

 • Ha biztosra akarunk menni, minden esetben olyan eladót válasszunk, akinek saját telephelye, leinformálható cége van, gondoljunk bele, ha nincs telephelye, hol tárolja a fát, hol szárítja?
 • Kizárólag úgy vásároljunk tűzifát, ha tudnak számlát adni, és őrizzük is meg azt, ha később panaszunk lenne!
 • A fára tekinthetünk megújuló energiaforrásként, de csak akkor, ha felelős erdőgazdálkodásból származik: jó ha tudjuk, hogy az a fa, ami nem innen van, az lopott! Sőt a megvásárlásával mi magunk is bűncselekményt követünk el!

Tömegre vagy térfogatra vásároljunk tűzifát? 

Sokan a hagyományok miatt még mindig tömegre vásárolnak fát, pedig ez rossz döntés!

Egyrészt sok tűzifát forgalmazó helyen nem áll rendelkezésre hiteles mérőeszköz, így nemhogy a vásárlók, de még a kiszállítók sincsenek tisztában az adott mennyiség tömegével. Másrészt a száradás során jelentősen csökken a tömeg. 


Manapság korrekt kereskedő nem ad el tömegre fát!

Sokkal biztosabb, ha térfogatra veszünk tűzifát. Egy térfogat egységnyi tűzifában mindig azonos fűtőérték van, hiszen az energia a fa szárazanyag-tartalmához kötődik. Ha nedves fát vásárolunk térfogatra, akkor sem ér veszteség, csak időbe kerül, amíg a fa kiszárad. 

A piacon többféle mértékegység előfordul térfogatra történő értékesítés esetén is, de leggyakoribb az erdei köbméter, mi is ezt használjuk. Erről itt írtunk többet.

Bár a hasított, darabolt fa alapvetően többe kerül, fontos figyelembe venni, hogy tárolása és felhasználása is jóval könnyebb lesz. Mi kizárólag tisztított tűzifával foglalkozunk, amelyet megtísztítottunk a hasítás során keletkezett gyártási hulladéktól, érdemes erre is odafigyelni!


Mire figyeljünk oda ha tömegre vásárolunk?

 • Kalodázott fa (fakeretbe rendezve): 
  • Mérjük le a keretet! Ne a fakeret (kaloda) külső, hanem annak belső, fával kitöltött méretei adják ki a vásárolni kívánt mennyiséget, sokan ezzel is megpróbálnak átrázni!
  • Gyakori trükk, hogy a kaloda közepére csak szórtan rakják a fát, ellenőrizzük, hogy szorosan van rakva!
 • Hálós ömlesztett fa: (henger formájú csomagolt tűzifa)
  • Ezzel is trükköznek, kihasználva, hogy nem könnyű kiszámolni, a henger térfogatát és átváltani a mértékegységeket
  • Nálunk egyedi gyártású raklapon gépi csomagolású tűzifa van, amelynek a mennyisége pontosan 1 erdei köbméter
 • Ömlesztett fa: A szabály: ömlesztett fát ne vegyünk! Nem lehet lemérni, tárgyakat rejtenek alá, szóval aki így árul tűzifát az jó eséllyel csaló

Mikor vásároljunk tűzifát?

Nagyon fontos: semmiképp se az utolsó pillanatban! Legjobb, ha már tavasszal megvásároljuk a télre szükséges fát, hogy legyen ideje kiszáradni. Akár vásárolhatunk 2 évre valót, ha megengedhetjük magunknak, és  van helyünk tárolni. 2 évnél tovább azonban ne tároljuk, mert romlik a minősége.


Tűzifa megfelelő tárolása

A tűzifa vásárlása nem fejeződik be azzal, hogy megérkezett udvarunkba a megrendelt mennyiség. Fontos odafigyelni, hogyan tároljuk, hogy megfelelően száradjon, ne korhadjon.


Hogyan tároljuk a tűzifát helyesen?

 • Védve a csapadéktól (nyáron lehet szabad ég alatt, de ősztől nagyon fontos hogy lefedjük)
 • Oldalt szellőzzön, hogy ne korhadjon. Minimum 5, de inkább 10 cm helyet hagyjunk a faltól. A fa alá mindenképp rakjunk keretet, mert máskülönben felszívja a talaj nedvességét 
 • Tároljuk hasogatva, mert így jobban tud száradni
 • Jó tudni: felhasználás előtt érdemes rövid ideig belső melegebb környezetbe vinni a fát, mert a levegő páratartalmából egy kicsit magába szívhat. Azonban a kazánházba semmiképp se rakjunk nagy mennyiséget, mert elég egy kipattanó szikra, és máris nagy bajt okoztunk

Kérdése van? Tanácsra van szüksége? Bátran keressen minket e-mailben vagy telefon! 

Szmolka Gábor

 +36 30 611 1297

 [email protected]

Pest, Fejér és Komárom-Esztergom megyékbe vállalunk kiszállítást, ha szüksége van tűzifára, forduljon hozzánk bizalommal! Akár már 1 raklaptól is kiszállítunk. Részleteket itt talál