Tüzifa tárolás szabályai

Arról már írtunk, hogy a  tűzifa beszerzési időszaka ideális esetben a tavaszi és nyári időszak. Nem is feltétlenül amiatt, hogy ebben az időszakban olcsóbban hozzájuthatunk a hidegebb hónapokhoz képest, hanem legfőképp azért, mert a fűtési időszakig megfelelően ki kell száradnia, hogy hatékonyan fűtsön. 

A megfelelő minőségű és száraz tűzifa beszerzését követően szinte ugyanolyan fontos kérdés, hogy hol, miként tároljuk a tűzifát, – ugyanis csak megfelelő körülmények közt lesz télire tüzelésre alkalmas. 

Miért olyan fontos a tűzifa megfelelő tárolása? 

Tüzelőanyagként rendkívül fontos a fa száradása, kivágás után akár 1,5 évre is szüksége lehet, hogy kiszáradjon és megfelelő szintre csökkenjen a nedvességtartalma. Mi történik a száradás során? 

  • A frissen kivágott fa körülbelül 40-60% nedvességtartalommal rendelkezik, amely kivágás után viszonylag gyorsan csökken 30% alá. 
  • Első lépésben ugyanis azok a vízszállító sejtek száradnak ki, amelyek  nedvességet a gyökértől a lombokig szállították. 
  • Ezután távozik csak a sejtek saját víztartalma, amely lényegesen hosszabb folyamat.  

 

Ahhoz, hogy a tűzifa fűtésre alkalmas legyen, és az elvárt fűtőértéket elérje, 18-20% alá kell csökkennie a víztartalomnak. Magasabb víztartalom esetén ugyanis a keletkezett hőenergia nagy része a víz elforralására megy el, ráadásul sokkal környezetszennyezőbb a tüzelés is.

Nézzük, mire kell figyelni a tűzifa tárolása során!

 

Hasábokban tároljuk a tűzifát

A tűzifa tárolásának a legfontosabb szabálya, hogy felvágva, felhasítva érdemes tárolni. A rönköket akkora méretűre hasítsuk, hogy az kényelmesen beférjen a kazánba, kályhába vagy kandallóba. 

A rönkként tárolt fa nem képes teljesen kiszáradni, a nedvességtartalma miatt gombásodni és korhadni kezdhet, végül tönkremegy.E z a folyamat azonban megelőzhető a felhasítással. Ebben a formában gyorsabb a száradás és a tárolás is egyszerűbb.

 

Szellős és száraz helyen tároljuk a fát

A levegő a legnagyobb segítségünk a tűzifa tárolása során. A tüzifa tárolására kijelölt helyről győződjünk meg, hogy csapadéktól teljesen védett, száraz hely, ugyanakkor biztosított a légmozgás. Ideális erre a célra féltetős terasz, vagy egyéb, tetővel ellátott építmény, amelynek nincs oldalfala csak teteje. A farakás mögött, amennyiben ez fallal találkozik, 5-10 centiméteres levegőrést kell hagyni.

Amennyiben nem áll rendelkezésre tetőszerkezet, amely véd az esőtől vagy hótól, jó alternatíva lehet a tűzifa védelme érdekében egy takaró ponyva. Ebben az esetben azonban gondoskodni kell arról, hogy ez ne befolyásolja a fa szellőzését.

Szakvélemények alapján előnyös a farakás déli oldalra tájolása, így maximalizálva a fára eső napsütéses órák számát. Ezzel is lerövidíthető a száradási idő, amely így már csak  legfeljebb 6 hónap.

A farakást úgy rakjuk össze, hogy a légáramlatok a fadarabok között is helyet kapjanak, azonban a szerkezet ne legyen ingatag, ez balesetveszélyes is lehet. Erre azért van szükség, hogy a fa száradjon és ne penészedjen. 

 

Megfelelő talaj biztosítása

Nem csak az lényeges, hogy szellős és száraz helyen tároljuk, ne érje csapadék, hanem az is fontos, hogy mire helyezzük a tüzelőt. A talajból nagyon sok nedvességet képes felszívni a tűzifa, emiatt ne tegyük a földre vagy nedves pince betonföldjére. A talajból származó nedvesség miatt elveszíthetjük akár a farakás alsó 2-3 sorát. 

Javasolt 10-15 centiméter magasra helyezni, például raklapra vagy deszkára a tűzifa rakást. Itt is szempont a légáteresztés, ugyanis a föld nedvességét a raklap is magába tudja szívni, amely szintén káros hatással lehet a tüzelőre. Érdemes rácsos szerkezetű 15-20 magas alátámasztásra helyezni a tüzelőt a jobb és gyorsabb száradás érdekében.

hogyan tároljuk a tüzifát?

Hogyan pakoljuk a tűzifát? 

A felhasználásra előkészített anyagot javasolt rakásba szervezni, ahol a darabok szálirányban fekszenek egymáson. A szervezett tárolással helyet spórolhatunk, a darabok közötti levegőrések pedig lehetővé teszik a szabad légáramlást, így a tüzelő nem fog penészedni, gombásodni. 

 

Biztonsági intézkedések betartása

A fatüzelés esetén az összes fűtési mód közül a legmagasabb a balesetveszély. A család és az otthon védelme első számú szempont, emiatt szigorúan fontos az elővigyázatosság. 

  • Fontos szabály, hogy a kandalló, kályha környékén vagy a kazánházban ne legyenek gyúlékony anyagok, nagy mennyiségű tűzifa, vagy más jól égő anyag.
  • Ugyanakkor ha hideg hónapokban kint tároljuk a faanyagot, fontos, hogy használat előtt néhány órát meleg helyen álljon, ezzel elérve a megfelelő szárazságot. 
  • Az ilyenkor bevitt kis mennyiség megfelelő távolságban legyen a kazántól, kandallótól. 

A fenti tényezők betartásával szakszerűen tárolhatjuk a téli tüzelőt, ennél professzionálisabb megoldás csupán az épített-fedett tűzifa tárolók. Ezeknek több alternatívája barkácsáruházakban megvásárolható, ugyanakkor az internet is sok DIY megoldást ajánl fel. Néhány szerszámmal és alapanyaggal bárki elkészítheti az otthonához mind stílusban, mind helykihasználás szempontjából ideális tárolót. 

A fával való tüzeléskor fontos, hogy mindig legális forrásból származó tűzifát vásároljunk!

Ha garantáltan jó minőségű tűzifát, fabrikettet vagy pelletet szeretne rendelni, vagy bármi kérdése van, keresse munkatársunkat! 

 

Szmolka Gábor

+36 30 611 1297

 

info@fakupac.hu

Pest, Fejér és Komárom-Esztergom megyékbe vállalunk kiszállítást, ha szüksége van tűzifára, forduljon hozzánk bizalommal! Akár már 1 raklaptól is kiszállítunk. Részleteket itt talál.