Sajnos még mindig igen gyakori, hogy a vásárlók kizárólag a tűzifa ára alapján döntik el, hogy kitől vásárolnak tűzifát. Azonban ebben az esetben is igaz lehet a mondás, hogy olcsó húsnak híg a leve. A cikkből kiderül, miért! 


Mi befolyásolja a tűzifa árát?

Ebben a részben összegyűjtöttük az összes olyan tényezőt, ami a tűzifa árát befolyásolja. Így vásárláskor eldöntheti majd, hogy valóban megéri-e az adott kereskedőtől tűzifát venni.


A tűzifa árát a legjobban az befolyásolja, hogy legális forrásból származik-e a fa

Még a mai napig gyakran lehet találkozni olyan hirdetőkkel, akik feltűnően kedvező áron kínálják a tűzifát. Sajnos az a tapasztalat, hogy az ilyen tüzelő sokszor illegális forrásból származik, és kevesen tudják, hogy egy esetleges lebukás esetén a vásárló is orgazdának minősül.


Az illegális forrásból származó tüzifának egyéb hátrányai is vannak, például:

  • Silány a minősége, ezáltal kisebb a fűtőértéke. Emiatt több kell belőle, és már nem is biztos, hogy megérte megvenni
  • Túl nedves, hiszen aki illegálisan kivágta (esetleg ellopta) igyekszik minél előbb túladni rajta, hogy elkerülje a lebukást. A túl nedves fa fűtőértéke szintén alacsonyabb, de a károsanyag kibocsátása is megnő, ami a tönkreteheti a kéményt, fűtőberendezést
  • A tűzifát mázsára adják, ami eleve nem túl szerencsés (erről még lesz szó a későbbiekben), és a vásárlónak esélye sincs lemérni a fát hitelesített mérleg hiányában
  • Reklamálni számla hiányában nem lehet.

Érdemes tehát megbízható kereskedőtől származó fát vásárolni, mert sajnos előfordul, hogy az illegális forrásból származó olcsó tűzifa a végén meglehetősen sokba fog kerülni. 

Egy megbízható kereskedőnek mindig van telephelye, amely alkalmas a tűzifa feldolgozására és megfelelő körülmények vannak a száradáshoz. Képes számlát és szállíólevelet adni, valamint rendelkezik technikai azonosítóval is. Egy korrekt kereskedő nem értékesít mázsára, mivel a száradással a fa veszít a súlyából. Ehelyett kizárólag térfogatra értékesít tűzifát. 

A BioNova Hungary Kft-től kapható tűzifa felelős erdőgazdálkodásból, legális forrásbó származik, és minden fenti feltételnek megfelel. 


1 erdei m3 konyhakész tűzifa ára: 72.000 Ft

A konyhakész tűzifa ára magasabb, de sok esetben megéri

Ha már megbizonyosodtunk róla, hogy a tűzifa legális forrásból származik, érdemes átgondolni, hogy feldolgozatlan rönköket, vagy előre felaprított, és megtiszított konyhakész tűzifával járunk-e jobban. 

Összehasonlítottuk, melyiknek mi az előnye és a hátránya!

 

Rönkökben vásárolt tűzifa Konyhakész tűzifa
Előnyök – a tűzifa ára kedvezőbb 

– nem kell vesződni az aprítással és tisztítással

– megfelelően száraz, bármikor megvásárolható az év folyamán

– praktikus kalodás kiszerelés

– lényegesen kevesebb idő- és energiaráfordítással fűthetünk

Hátrányok

– egy évvel előre érdemes megvenni, hogy kiszáradjon

– kiszállítás után nekünk kell felaprítani és megtisztítani

– rengeteg időt és energiát vesz el

– kiszállításkor rengeteg hely kell a nagy rönköknek

– a tűzifa ára magasabb

A fentiek tanulsága, hogy érdemes mindenkinek átgondolnia, hogy az alacsonyabb ár megéri-e a befektetett extra energiát és munkát. 

A tuzifatveszek.hu oldalról kérgétől és a feldolgozás során keletkezett hulladéktól megtiszított, aprított tűzifát vásárolhat. A tűzifát automatizált rendszer csomagolja egyedi gyártású raklapokra körhálós kalodában. 

Mire kell még figyelni, hogy a lehető legtöbbet kapjuk a tűzifa áráért? 

A tűzifa fajtája

Mindenképpen keményfa fajtát érdemes vásárolni, ugyanis nagy eltérések vannak a puha- és keményfa fajták között. Keményfa fajták például a bükk, gyertyán, csertölgy, kőris és az akác. 

Bár Magyarországon igen elterjedt, mi nem javasoljuk az akác tűzifát, ugyanis fűtőértéke a többinél alacsonyabb, és mivel a környéken nem elterjedt fa fajta, az akác tűzifa árát sokszor növeli a szállítási költség. 

Az akácot sokan azért szeretik, mert nedvesen is jól ég. Ez, azonban ahogy már fent is említettük, csak látszólagos előny: a fűtőérték nedves fa tüzelésével csökken, mivel az energia elmegy a víz felmelegítésére és elpárologtatására, ráadásul sokkal több korom és szállópor keletkezik. 

Csak térfogatra vegyen tűzifát!

Korrekt kereskedő csak erdei köbméterben értékesít tűzifát, a következő okokból: 

  • A tűzifa súlya a víztartalom csökkenésével (a száradással) jelentősen csökkenhet. Ugyanakkor a térfogat mindig ugyanannyi marad, bármennyi legyen is a fa víztartalma. 
  • Nagyon nehéz a tűzifa tömegét lemérni: az is ritka, hogy a telephelyen hitelesített mérleg áll rendelkezésre, viszont kiszállításkor már biztosan nem tudjuk majd lemérni a tüzelőt

Mi az az erdei m3? 

A tüzifa értékesítésében a bevett mértékegység az erdei köbméter. Ez pontosan azt jelenti, hogy ha kivágás után a farönköket 1 méter szélességű sarangokba pakolják, az 1 méter hosszúságú rönkök 1,7 méter magasra pakolva teszik ki az 1 erdei köbmétert. 

Honnan jön az 1,7 méter magasság? Mivel a farönkök közt rés marad, úgy jön ki az 1,7 méter tiszta faanyag, ha ilyen magasságú a sarang. 

Ha még mindig túl olcsónak tűnik a tűzifa ára, pedig a kereskedő felelős erdőgazdálkodásból származó tűzifát árul és térfogatra árusítja a tüzelőt, tisztázzuk, hogy biztosan erdei köbméterről van-e szó! 

A BioNova Hungary Kft–től hitelesített, gépesített rendszer által csomagolt, körhálós kalodánként garantáltan 1 erdei köbméter tűzifát rendelhet! 


Mire figyeljen, ha konyhakész tűzifát vásárol? 

  • A tűzifa legyen méretre vágva
  • A telephelyen legyenek megfelelő körülmények a száradáshoz, és a fa nedvességtartalma legyen 15% körüli
  • A fa legyen megtisztítva a kérgétől és egyéb feldolgozási hulladéktól 
  • A kaloda legyen tömör: mi rázóasztalon tömörítjük a fát

Számunkra az a legfontosabb, hogy Ön elégedett legyen, és a lehető legjobb ár/értékű tűzifát kapja tőlünk.


Miért vásároljon tőlünk tűzifát? 

  • Több erdészettel is kapcsolatban állunk, így tőlünk garantáltan legális forrásból, felelős erdőgazdálkodásból származó fát rendelhet
  • Folyamatos a faanyag-ellátásunk
  • Telephelyünk modern gépekkel felszerelt, és minden rendelkezésre áll a faanyag feldolgozásához és a logisztika lebonyolításához
  • Már 1 raklaptól házhoz szállítunk, darus önrakodó teherautóinkkal a lehető legkényelmesebb a faanyag kiszállítása
  • Munkatársunk készséggel áll rendelkezésére, bármi kérdése van

Kérdése van?

Ha kérdezni vagy rendelni szeretnél, Szmolka Gábor telephelyvezető kollégánk készséggel áll rendelkezésedre:

  • Szmolka Gábor
  •  +36 30 611 1297
  •  info@fakupac.hu
  • 2060 Bicske, HRSZ 041/4