A tűzifa beszerzésénél az egyik legfontosabb kérdés, hogy térfogatra vagy súlyra (pontosabban tömegre) vásároljuk. Ha nem vagyunk résen, főleg az utóbbi adhat lehetőséget trükközésre. 

Az alábbiakban tisztázzuk:

Mi szól amellett, hogy erdei köbméterre vásároljuk a tűzifát?

A tűzifát sokszor mázsára mérik, míg másutt erdei köbméterben lehet beszerezni – melyiket válasszuk? A legfontosabb tényező, ami segít a döntésben, a fa nedvességtartalma. Lássuk, mit is értünk ezalatt. 

Mint minden élőlénynek, a fának is vízre van szüksége az életben maradáshoz. Ebből következően a frissen kivágott fa nedvességtartalma jelentős: 40-50 százalék körül van, vagy még ennél is több.  Szakszerű és kellően hosszú ideig tartó tárolás után a fa jelentősen veszít nedvességtartalmából. Ez az érték 15-20 százalékra is csökkenhet, sőt, akár 12 százalék is lehet. Ez az ún. légszáraz fa. 

Minél szárazabb a fa, annál könnyebb – miközben a térfogata számottevően nem változik. Ha tehát egy mázsa frissen kivágott tűzifát veszünk, jelentős részben a benne lévő víz súlyát fizetjük ki. 

Ezt illusztrálja az alábbi táblázat is:

1 erdei m3 tűzifa tömege (légszáraz)1 erdei köbméter tűzifa tömege (frissen kivágott)
Keményfa tömege
800 kg (8 mázsa)
1100-1200 kg (11-12 mázsa)

Tehát azonos térfogat mellett a súly jelentősen különbözik a frissen kivágott és a légszáraz fa esetében. Mivel pedig a tűzifa nedvességtartalma ránézésre nehezen állapítható meg, ha tömegre vesszük, könnyen ráfizethetünk a vásárlásra.

Tulajdonképpen mi az az erdei köbméter?

Fontos kérdés, hiszen ahhoz, hogy tisztán lássunk, ezt nem árt tisztázni – ezért induljunk el tehát a kályhától. 

Az erdei köbméter mint mértékegység úgy jött létre, hogy a “rendes” köbmétert a fa sajátosságainak megfelelően korrigálták. Mit is jelent ez? Egy köbméter pontosan 1 méter szélességű, hosszúságú és magasságú képzeletbeli kocka, illetve az ezt kitöltő anyag (folyadék, gáz vagy szilárd halmazállapotban). A köbméter fogalma a vezetékes víz felhasználása kapcsán is ismerős lehet a szolgáltatótól kapott számlákról. 

Míg azonban 1 m3 víz pontosan, hézag nélkül kitölti ezt a képzeletbeli kockát, a fával már nem ez a helyzet. Amikor a feldolgozatlan fa rönkökből áll, a rönkök között mindenképpen maradnak rések, bármilyen precízen és szorosan pakoljuk is őket egymás mellé. A felhasogatott tűzifa esetében ez fokozottan igaz. 

A tapasztalatok azt mutatják, ahhoz, hogy valójában 1 köbméternyi fát kapjunk, a folyadékoknál vagy gázoknál nagyobb térfogatú mértékegységet kell alkalmaznunk. Ez konkrétan azt jelenti, hogy az erdei köbméter egy 1 méter élhosszúságú, ugyanilyen szélességű, és 1,7 méter élmagasságú területre, a lehető legszorosabban egymás mellé helyezett fával egyenlő. Figyelembe véve a fa között óhatatlanul megmaradó réseket, ez nagyjából egy “tiszta” vagy “rendes” köbméter fával egyenlő az iparági konszenzus szerint. 

Mi az az erdei köbméter? Röviden: egy mértékegység.

A könnyebb számítás érdekében az erdei köbméterben mért farönköket pontosan 1 méteres hosszúságra vágják. A rönköket ezután 1,7 méter magasságban pakolják egymásra, illetve egymás mellé. Ahány méter az így kialakuló farakás hosszúsága, pontosan annyi erdei köbméter fával egyenlő a térfogata. 

1 erdei köbméter tűzifa hány mázsa pontosan?

Nehéz a kérdésre egzakt választ adni, hiszen számos tényező függvénye a végső súly. Befolyásolja a fa nedvességtartalma, fajtája és az  is, mennyire sikerült szorosan egymásra pakolni. 

Általánosságban elmondható, hogy 1 erdei köbméter konyhakész, fűtésre alkalmas, légszáraz tűzifa súlya 8 mázsa (800 kg) körül van. 

Mennyi 1 erdei köbméter fa ára?

Természetesen az ár is változhat a piaci viszonyok, évszakok és egyéb tényezők függvényében – ráadásul kereskedőtől, telephelytől is függhet, mennyibe kerül 1 erdei köbméter fa. 

A TűzifátVeszek telephelyén kapható, felhasználásra kész keményfa fajták (kőris, csertölgy, bükk, gyertyán) ára jelenleg egységesen 35.000,- forint erdei köbméterenként. 

Mire figyeljünk oda, ha nem erdei köbméterben vásárolunk?

Lehetőség szerint igyekezzünk térfogatra venni a fát, de ez nem mindig lehetséges. Ha mázsára vásárolunk, az alábbi szempontokat érdemes szem előtt tartani:

1 erdei köbméter fa ára 35 000 forint.

További jó tanácsok a tűzifavásárláshoz:

Miért érdemes a TűzifátVeszek telephelyéről beszerezni a tűzifát?

Vállalkozásunk sok éves tapasztalattal bíró szereplője a hazai tűzifa szektornak. Cégünk minden olyan hivatalos dokumentummal és tanúsítvánnyal rendelkezik, amit a jogszabályok előírnak. Ezeket a vásárlók kérésére bármikor meg is lehet tekinteni. 

Számunkra mindennél fontosabb az ügyfelek elégedettsége és a tisztességes, átlátható tűzifa-kereskedelem. Ebből kifolyólag nálunk csak erdei köbméterre vásárolható az igény szerint 25 vagy 33 centiméteres darabokra hasított, légszáraz tűzifa. 

Kizárólag keményfával foglalkozunk, beszerezhető nálunk:

Annak érdekében, hogy a nálunk kapható tűzifa kiváló és állandó minőségét garantáljuk, telephelyünket a legmodernebb berendezésekkel szereltük fel. A fa feldolgozásának és mozgatásának folyamata mindvégig teljesen automatizált. Ennek köszönhetően a konyhakész tűzifa mindenféle törmeléktől, szennyeződéstől mentes. Ugyancsak a gépesítés a biztosíték arra, hogy nálunk minden raklap tűzifa térfogata pontosan 1 erdei köbméter. 

Az itt vásárolt tűzifát kizárólag hazai, fenntartható erdőgazdálkodást folytató erdészetekből szerezzük be. Ez nemcsak a tüzelő egyenletes minőségét biztosítja, de azt is jelenti, hogy ez a tüzelőanyag megújuló energiaforrásnak minősül. 

1 erdei köbméter tüzifa hány mázsa? Ha légszáraz fa, 8 mázsa körül van.

Vállalkozásunk Budapest mellett Pest megye és Fejér megye területén is vállalja a tűzifa házhoz szállítását. 

Ha kérdése van vagy segítségre lenne szüksége a vásárlással, illetve a szállítással kapcsolatban, forduljon bizalommal munkatársunkhoz:

Szmolka Gábor

+36306111297

[email protected]

Várjuk mielőbbi szíves megkeresését!